Iz iskustva znamo da su presudni činioci za savršen sex: emocije i tehnika. Da li u poslu možemo da se oslonimo samo na tehniku, odnosno da li trebamo ulaziti emotivno u biznis?

Kada idemo srcem, onda često ne slušamo zdrav razum a to je ono gde većina greši u poslu, prilazi prodaji i poslovanju suviše emotivno i onda na kraju ostane bez uspeha to jest doživi loš biznis.

Smatram da je loše za biznis kada idemo svim srcem I kada se previše vežemo za isti. U takvim trenucima jednostavno ne vidimo činjenično stanje. Mnogo puta mi se dešavalo da se “zaljubim u proizvod” i onda ga forsriam iako sam svestan da sam u minusu odnsono da taj proizvod jednostavno ne ide, ne prodaje se kako treba I što je najbitnije ne donosi profit. Iz tog razloga ne treba ići emotivno, naročito kada su u pitanju prodaje.

Emocije i srce unose se u proizvodni proces. Unose se kada proizvodimo nešto novo. Kada imamo svoj proizvod, onda treba dati celog sebe u to, jer samo na taj način možemo stvoriti ono pravo.

U prodaji, ipak se trebamo držati samo tehnike odnosno ostaviti emocije po strani. Kada testiramo proizvode nema mesta emocijama. Koliko god se nama činilo da je proizvod savršen da mora da prođe i da će se prodavati kao lud, velika verovatnoća je da naše tržište i naša ciljna grupa ne misli tako. Zato moramo ostati hladni i držati se striktno pravila I metrike. Ako mterika pokazuje da proizvod ne ide kako treba, onda ga “ubijamo” i prelazimo na novi. Veoma je bitno da u startu definišemo pravila I granice na osnovu kojih ocenjujemo da li nešto prolazi ili ne. Kada te stvari stavimo na svoje mesto i kada se držimo striktno toga, nećemo dolaziti u situaciju da trošimo uzalud novac na reklamiranje. Razmišljaćemo trezveno i mnogo brže ćemo doći do winner proizvoda koji će doneti uspeh.

Unošenjem emocija u proces prodaje rizikujemo da ne razmišljamo na pravi način. Kao i u životnom procesu emocije su nas mnogo puta odvele ne neku drugu stranu odnsono učinile da možda skrenemo sa puta i izgubimo prvobitni fokus. Isto to rade emocije u prodaji. Ako se previse vežemo za proizvod, onda ćemo mu verovati, onda ćemo ga forsirati i trošiti uzaludno i vreme i novac da od tog proizvoda napravimo nešto to jest da napravimo da se prodaje. Marketing alati će trošiti sredstva iz dana u dan, a mi ćemo i pored loše metrike i analitike i dalje biti ubeđeni da “on mora da počne da se prodaje jer je odličan proizvod”.

Prema tome, samo tehnika i strogo poslovno, bez emocija. Postavite omdah ciljeve koje zahtevate od proizvoda i reklame i striktno se držite toga. Ako je cilj da u prvih 24h ima CPC manji od 0.8$ držite se toga i ako nakon 24h ima 0,85$ gasite reklamu. Nema popuštanja, jer jedno popuštanje inicira sledeće popuštanje i to tako ode u nedogled. Ako je cilj da u 30$ ima prodaju, onda se držite toga i ako ne ispuni to gasite reklamu i pređite na novi proizvod bez obzira koliko su dobre ostale metrike.

Isto je i sa odabirom niše odnosno oblašću prodaje. Ako vi volite neku oblast to ne znači da je svi drugi vole I da će ta oblast imati uspeha. Dajte tržištu ono što traži, dajte im ono što im je potrebno. Dajte im rešenje za njihove probleme i dajte im rešenje za koje nisu ni znali da postoji.

Na kraju, u biznisu bez emocjia, možda nećete voleti to što radite ili proizvod koji prodajete ali koga briga ako vam tehnika donosi profit. Jer, da li biste radije dobar sex bez ljubavi ili ljubav sa lošim sexom/tehnikom?