Kako otvoriti online prodavnicu je jedno od najčešćih pitanja koja dobijamo poslednjih meseci. Online prodaja ili e-commerce je u svetu odavno praksa, a kupovina iz fotelje se obavlja za gotovo 80% svetske populacije.

U Srbiji se poslednjih godina primećuje ogroman porast onine kupovine, pa tako i ne čudi prebacivanje velikih trgovinskih lanaca na ovaj vid prodaje, ali i želja manjih trgovaca ili budućih preduzetnika da na ovaj način pokrenu svoj biznis.

Kako ovakav vid trgovine ima i svoj zakonski okvir, rešili smo da odgovorimo na najčešće postavljana pitanja i damo vam uputstvo na koji način možete poslovati online. Naravno, legalno.

Online prodaja – prvi koraci i zakonski propisi

Ako ste početnik u otvaranju online prodavnice, treba da imate na umu da vlasnik internet prodavnice u Srbiji može biti bilo koji preduzetnik ili pravno lice sa teritorije Republike Srbije koji se bavi prodajom proizvoda ili pružanjem usluga.

Da biste legalno poslovali, morate registrovati firmu. Ako planirate da najveći iznos prihoda ostvarujete putem internet prodaje, ili ako imate u planu da nakon registrovanja i otvaranja firme najveći prihod ostvarujete preko interneta, kod Agencije za privredne registre mora da se upiše i registuje pretežna delatnost koju će firma obavljati, a koja će odgovarati tim poslovima.

Ali idemo redom.

Odaberite naziv firme i na sajtu APR-a proverite da li je taj naziv slobodan, tako što ćete uneti naziv firme u polje “Poslovno ime”. Ukoliko ćete prodavati preko web sajta, a ne samo preko društvenih mreža, na internetu možete proveriti i da li je slobodan domen sa imenom koji ste odabrali za vašu online prodavnicu, jer je poželjno da se ime firme i adresa web sajta poklapaju.

Bitno je da znate i da niste u zakonskoj obavezi da imenom firme upućujete na delatnost kojom se bavite.

Internet prodaja u Srbiji u ovom slučaju odgovara šifri delatnosti 47.91, odnosno – Trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta. Za ovu šifru delatnosti vam nije potrebna fiskalna kasa i zato je ova šifra delatnosti odličan izbor.

Kada ste proverili slobodno poslovno ime, morate popuniti obrazac za registrovanje koji se nalazi na ovom linku, a sve to možete učiniti odmah sada, jer je popunjavanje moguće elektronski. Važno je da znate da, onog momenta kada ste predali prijavu, u roku od 48 sati će biti obrađena i uspešno zavedena, što znači da ste u tom roku registrovali firmu. Od tog momenta kreću i vaše poreske obaveze.

Ukoliko to niste učinili na početku, onda preporučujemo da odmah sada angažujete knjigovodstvenu agenciju koja će veći deo ovih poslova uraditi umesto vas.

U suprotnom, vaš sledeći korak je odlazak u banku gde otvarate vaš poslovni račun (opciono izbor banke), zatim u RFZO gde se prijavljujete, a onda u Poresku upravu gde morate podneti poresku prijavu. Tamo će vam biti potrebno:

 1. Popunjena poreska prijava za akontaciono utvrđivanje poreza na prihode od obavljanja samostalne delatnosti na obrascu PPDG1;
 2. Fotokopija prijave osiguranja fondu PIO;
 3. Fotokopija lične karte osnivača;
 4. Fotokopija rešenja iz APR-a;
 5. Fotokopija ugovora sa poslovnom bankom;
 6. Fotokopija kartona deponovanih potpisa;
 7. Fotokopija OP obrasca;
 8. Fotokopija potvrde o dodeljenom PIB-u;
 9. Dokaz o osnovu korišćenja poslovnog prostora – ugovor o zakupu ili rešenje utvrđenog poreza na imovinu;

Jasno vam je da je angažovanje knjigovođe za sve ovo neophodna opcija. U daljem tekstu ćemo se fokusirati na sam izgled vaše online prodavnice.

Online prodavnica – izgled i softver

Kada otvarate online prodavnicu, za njen izgled i korišćenje firma mora da raspolaže posebnim softverom za prodaju. Da bi ga koristila za obavljanje svojih poslova ona mora imati licencu za njegovu upotrebu.

Pre svega toga, poželjno je da imate svoj web shop koji se može baviti od prodaje dečijih igrački, pa do prodaje aparata za kuvanje na pari ili čak nečeg potpuno trećeg.

Najbolje je da unajmite nekoga da vam izradi vaš sajt, a možete koristiti i neki od već postojećih CMS-ova za internet prodaju, o čemu je najbolje da se informišete na internetu ili u IT firmama specijalizovanim za izradu web shopova.

Licenca za korišćenje softvera se kupuje – iznajmljuje od druge firme ili pravnog lica sa kojom se potpisuje ugovor o licenciranju. Ona se najčešće iznajmljuje na period od godinu dana, a plaća se na mesečnom ili godišnjem nivou.

U ponudi su različiti paketi programa, koji se razlikuju uglavnom po veličini online prodavnice, obimu poslovanja, zatim po broju artikala koji će biti dodat, kao i po naprednijim mogućnostima koje mogu biti povezane sa drugim programima, npr. sa programom za vođenje poslovnih knjiga i slično.

Cene zavise od paketa koji se izabere i tipa dodatne usluge uz program. Postoje dve vrste naknada za softvere na koje se sa knjigovodstvenog aspekta mora obratiti pažnja kada se obavlja internet prodaja. To su:

 • troškovi za otvaranje online prodavnice,
 • mesečna naknada za ostvaren promet.

Trošak za otvaranje prodavnice plaća se jednokratno, a cena zavisi od vrste paketa i od toga šta je pod njim obuhvaćeno. Naknada za ostvaren promet je u većini slučajeva pretplata ili naknada za održavanje online shopa koja zavisi od ostvarenog mesečnog prometa. Takođe, prilikom izrade internet prodavnice mogu nastati i drugi dodatni rashodi (troškovi programerskih usluga).

Online prodavnica – prodaja

Sada kada imate vašu online prodavnicu, tek počinje poslovanje i prodaja. Kada ste uneli proizvode koje prodajete (a za to će vam biti potrebna pomoć IT stručnjaka koji su za vas izradli prodavnicu), imate još par obaveza koje morate ispuniti kao pravno lice, a to su:

 • isticanje obaveznih informacija o trgovcu;
 • označavanje cena;
 • komercijalne poruke;
 • zakjučenje ugovora u elektronskom obliku;
 • ostale odgovornosti.

Elektronska trgovina daje mogućnost da se ugovori zaključuju elektronskim putem i u elektronskom obliku i nije obavezna papirna forma ugovora. U ovom slučaju se on zaključuje na osnovu elektronske poruke, tako da je ugovor u elektronskom obliku u potpunosti punovažan.

Prodaja se vrši putem naručivanja, obično na dugme „ubaci u korpu“ i zaključivanjem prodaje ostavljanjem potrebnih podataka. Plaćanje može biti pouzećem (slanje kurirskom službom sa kojom ćete sklopiti ugovor), karticom,  uplatom na račun firme ili PayPall-om.

Nakon svih odabranih opcija i završene kupovine, vama stiže e-mail obaveštenje sa svim potrebnim podacima za isporuku robe.

Moramo naglasiti i to da se za svako uspešno online poslovanje, aktivnosti i usluge marketinške agencije podrazumevaju, osim ako niste i sami stručnjak za digitalni marketing.

I za sam kraj, ako želite da otvorite svoj web shop, ili već imate svoju internet prodavnicu, obavezno pročitajte i ovaj tekst.

Srećno!